Doet het materiaal van een sekspop ertoe? Een goede vraag want sekspoppen worden vervaardigd uit verschillende materialen. De vraag of je moet kiezen voor een sekspop van siliconen of een sekspop van TPE, is één van de meest gestelde vragen van klanten. Als je een sekspop wilt kopen, kan het geen kwaad om informatie op te doen over beide materialen, voordat je een aankoopbeslissing neemt. Elk materiaal heeft namelijk zijn eigen kenmerken, zowel op het gebied van mate van realisme als onderhoud. Wat is het verschil tussen siliconen en TPE? Hieronder een kort overzicht met alles wat handig is om te weten over deze materialen.  

Siliconen en TPE (of thermoplastisch elastomeer) zijn twee goede materialen voor kwalitatief hoogstaande sekspoppen, maar ze hebben beide voor- en nadelen. In de afgelopen jaren hebben sekspop fabrikanten en ontwerpers veel geëxperimenteerd met verschillende materialen met als doel een zo realistisch mogelijk ontwerp en het aanbieden van een breed scala aan mogelijke configuratieopties. Siliconen werd gedurende een lange tijd gezien als hét materiaal voor het maken van sekspoppen, mede dankzij de mate van realisme en het onderhoudsgemak. Een nadeel is dat het productieproces van een sekspop van siliconen zeer kostbaar is. Siliconen is een thermohardend materiaal, wat betekent dat wanneer het materiaal eenmaal is uitgehard het stevig is en niet meer kan worden bewerkt. Dit maakt siliconen een stuk duurder, waardoor je voor een goede sekspop al gauw €5000,- betaalt. Reden genoeg voor sekspop fabrikanten om te experimenteren met nieuwe en/of andere materialen dan siliconen, zonder in te leveren op mate van realisme, kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksgemak. Hieruit kwam TPE als betrouwbare vervanger voor siliconen, dankzij haar realistische textuur en menselijke gevoel.  

Wat is siliconen?

Siliconen is een populair materiaal voor het vervaardigen van sekspoppen. Het materiaal staat bekend om zijn duurzaamheid en lange levensduur. Het is een hittebestendig en niet poreus materiaal, waardoor siliconen weinig onderhoud nodig heeft. Poppen van siliconen hebben ook enkele nadelen. Siliconen is een erg stevig materiaal, waardoor het een lagere mate van flexibiliteit en zachtheid heeft. Hierdoor voelt de ‘huid’ van een siliconen sekspop minder realistisch aan. Ook is siliconen een erg kostbaar materiaal. Dit kan de prijs van een goede pop van siliconen al snel doen oplopen.  

Wat is TPE?

TPE is een betaalbaar alternatief voor siliconen en kenmerkt zich door een hoge mate van realisme. Het is een vrij nieuw materiaal wat zowel eigenschappen van kunststof als rubber heeft. TPE is gemakkelijk bewerkbaar en kan efficiënt geproduceerd worden, waardoor een groot scala aan mogelijke opties mogelijk is. Het materiaal is daarnaast ook hypoallergeen en wordt geproduceerd zonder weekmakers. Een nadeel van TPE is dat het materiaal in tegenstelling tot siliconen meer poreus is. Hierdoor zal je het materiaal regelmatig moeten onderhouden om slijtage en verkleuring te voorkomen. 

Siliconen of TPE: wat is de beste keuze?

Weet je nog niet of je voor een siliconen sekspop of een sekspop van TPE wilt gaan? Geen nood! Wij helpen je met onderstaande vragen graag op weg: 

  • Hoeveel wil je uitgeven aan een sekspop?  
  • Hoeveel tijd wil je besteden aan het onderhoud van je sekspop?  
  • Hoe belangrijk vind je het uiterlijk van je sekspop? 
  • Hoe belangrijk vind je het gevoel van realisme van een sekspop?  

Siliconen sekspop of sekspop van TPE

Sekspoppen kunnen zowel uit siliconen als TPE vervaardigd worden. Hieronder volgt een overzicht van enkele verschillen tussen deze twee materialen: 

1. De kosten

Als je op zoek bent naar een betaalbare sekspop, dan is TPE het aangewezen materiaal. TPE is gemakkelijk bewerkbaar, waardoor een scala aan opties tot de mogelijkheden behoort. Een prijs voor een sekspop van TPE ligt doorgaans veel lager dan die van een siliconen sekspop. Dit betekent overigens niet dat een sekspop van TPE van mindere kwaliteit is.  Net als sekspoppen van siliconen bestaan sekspoppen van TPE in verschillende kwaliteitsklassen. Wij raden je aan om te kiezen voor een sekspop van kwalitatief hoogwaardig TPE, welke tegen een stootje kan.

Wanneer een sekspop van siliconen relatief goedkoop wordt aangeboden, raden we je aan om extra alert te zijn. Het kan dan gaan om een opblaaspop met een laagje siliconen. Ook bieden veel webshops sekspoppen van TPE aan onder de naam siliconen sekspop, terwijl TPE en siliconen in werkelijkheid twee heel verschillende materialen zijn. Is de prijs van een siliconen sekspop te mooi om waar te zijn? Dan is dit in de meeste gevallen ook zo.

2. Het onderhoud

Een siliconen sekspop vereist weinig onderhoud. Een sekspop van siliconen is niet poreus, waardoor deze gemakkelijk te desinfecteren is. Siliconen is ook goed bestand tegen vocht en zal niet snel verkleuren. Een sekspop van TPE is meer poreus in vergelijking met een siliconen sekspop. Dit maakt een sekspop van TPE gevoeliger voor vlekken van donker/felgekleurd textiel. Hierdoor zul je een sekspop van TPE regelmatig moeten onderhouden om slijtage en verkleuring te voorkomen. Ook is een sekspop van TPE minder gemakkelijk te reinigen. Als je dus een sekspop regelmatig deelt met andere mensen, dan is een sekspop van TPE een minder goede keuze (of je moet tijdens de seks altijd een condoom gebruiken). 

3. Mate van realisme

Sekspoppen van zowel siliconen als TPE kenmerken zich door een hoge mate van realisme. Het is moeilijk te zeggen welke van de twee meer realistisch is. Beide materialen hebben op het gebied van realisme voor- en nadelen.

TPE

TPE is een realistisch, natuurlijk materiaal met een hoge mate van flexibiliteit en zachtheid. Hierdoor is het mogelijk om een sekspop van TPE in elke gewenste positie te zetten. De borsten en billen bewegen tijdens de seks mee, wat zorgt voor zeer natuurgetrouwe ervaring. Ook voelt de ‘huid’ van een sekspop van TPE gladder, zachter en meer levensecht aan dan een sekspop van siliconen.

Siliconen

Siliconen is in tegenstelling tot TPE steviger en stugger, wat de duurzaamheid ten goede komt maar tegelijkertijd de sekspop minder flexibel maakt. Een sekspop van siliconen is meer rigide, en kan in minder posities gezet worden dan een sekspop van TPE. Door de stugheid van het materiaal voelen ook de borsten en billen minder realistisch aan. Daarentegen hebben sekspoppen van siliconen, in veel gevallen, een meer gedetailleerde vagina, anus en mond. 

De waardering van loveish.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 51 reviews.