Kunstliefhebbers opgelet! Vanaf 13 maart tot 25 april is de tentoonstelling SHIFT & DRIFT te zien in Diskus in Aalst. Op deze tentoonstelling presenteert kunstenares Joëlle Dubois haar indrukwekkende installatie ‘The Male Gaze’. Met in de hoofdrol sekspoppen Josefina en Britt.

SHIFT & DRIFT

Van 13 maart tot 25 april is de groepstentoonstelling SHIFT & DRIFT in DISKUS te zien, in samenwerking met Bruthaus Gallery. Een groepstentoonstelling van drie vrouwelijke kunstenaars over de constructie van de werkelijkheid, en de behoefte aan verbinding en creatie. De diepere betekenis van SHIFT & DRIFT is ‘gecontroleerd uit de bocht gaan’. Het leven is niet rechttoe rechtaan, maar is een pad met vele bochten. Het is met vallen en opstaan. 

Joëlle Dubois

© Guy Kokken

The Male Gaze

Op SHIFT & DRIFT toont kunstenares Joëlle Dubois haar indrukwekkende installatie ‘The Male Gaze’. Midden in de ruimte van kunsthal DISKUS schittert een opvallende, kleurrijke oldtimer. Met DutchDoll Josefina op de bestuurderstoel, en WM Doll Britt nonchalant uit het raam hangend. Met haar werk laat Joëlle de toeschouwer nadenken over seksualisering van de vrouw. Het gaat over het doorbreken van taboes, laten zien wie je bent. Meisjes en vrouwen worden vaak afgebeeld als ‘lustobject’. Terwijl je je als man op seksueel gebied vaak veel kunt permitteren, krijg je als vrouw vaak exact de tegenovergestelde behandeling.

Verschillende dimensies van realiteit

De exacte betekenis van haar werk laat Joëlle graag open en aan de toeschouwer over. Er bestaan verschillende dimensies van realiteit. Deze waarheden hoeven niet met elkaar te concurreren. De buitenkant van de auto is voorzien van tientallen opvallende, kleurrijke erotische tekeningen in drie primaire kleuren (rood, blauw en geel). In DISKUS staat de auto geparkeerd in een ruimte waar rode, blauw en gele verlichting elkaar continue afwisselt. Afhankelijk van de getoonde kleur van de verlichting worden bepaalde kleuren geaccentueerd óf juist geneutraliseerd. Hierdoor ontstaat steeds een andere kijk op de realiteit.

Sexpop kunst

‘The Male Gaze’ van Joëlle Dubois

© Guy Kokken

Het interieur van de auto van Joëlle staat symbool voor een baarmoeder; een geboren en veilige omgeving. Het interieur is bekleed met zachte, warme materialen en glimmende pailletten. Daardoor is het, net als een baarmoeder, een heerlijk holletje om in weg te kruipen. Op de achtergrond zijn rustgevende, gedempte geluiden te horen, die zorgen voor het ultieme cocoongevoel. Tegelijkertijd zorgt de ledverlichting voor een geheel andere dimensie. Door de verlichting ontstaat een meer sensueel en seksueel karakter.

Sekspoppen symbool voor zelfacceptatie

In het werk van Joëlle Dubois nemen DutchDoll Josefina en WM Doll Britt een prominente rol in. De twee poppen staan symbool voor vrouwelijke stoerheid en zelfacceptatie. Britt leunt nonchalant uit het raam van de auto, met in haar ene hand een sigaret. Kijk je naar binnen, dan zie je Josefina op de bestuurderstoel zitten. Josefina en Britt zijn trots op hun lichaam, laten dit ook zien, en zijn niet bang om zichzelf uit te drukken. Maar laten ook zien dat naaktheid niet alleen iets seksueels is, maar ook iets kwetsbaars en puurs. 

Wil je de expositie SHIFT & DRIFT bezoeken? Reserveer dan eenvoudig online. De expositie is tot 25 april 2021 te zien in DISKUS in Aalst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van loveish.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 51 reviews.