Sekspop

Onderhoud van een sekspop

sexpop onderhoud

In dit artikel geven we advies over onderhoud van je sekspop, en wat je kunt doen om je sekspop in een goede conditie te houden. Slijtage aan je sekspop na jarenlang intensief gebruik is heel normaal, maar de kans op slijtage wordt een stuk kleiner wanneer je je houdt aan enkele onderhoudsinstructies.

Seks met je sekspop

Gebruik altijd glijmiddel op waterbasis

Een sekspop wordt niet zoals een echte vrouw uit zichzelf vochtig. Daarom is het belangrijk om tijdens de seks altijd een beetje glijmiddel op waterbasis te gebruiken. Een beetje glijmiddel voorkomt beschadigingen aan je sekspop, maar zorgt ook voor een meer natuurgetrouwe seksuele ervaring. Bovendien vermindert een beetje glijmiddel stroefheid bij seksuele handelingen, wat zeer prettig is gedurende de seks. Wij hebben op onze website diverse grootverpakkingen met glijmiddel op waterbasis te koop.

Let op: Gebruik nooit een glijmiddel op siliconen- of oliebasis. Dit kan je sekspop permanent beschadigen.

Ga zorgvuldig om met je sekspop

In welke standjes kun je je sekspop zetten? Hoe kun je je sekspop het beste verplaatsen? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje. In dit artikel lees je meer over het bewegingsbereik van het skelet.  

 • Bij een nieuwe sekspop kunnen de gewrichten in het begin nog wat stijf zijn. De gewrichten worden na verloop van tijd vanzelf soepeler, waardoor het buigen van de gewrichten gemakkelijker gaat. Te hardhandig buigen van de gewrichten is niet goed: dit zorgt voor beschadiging van het skelet en slijtage van de gewrichten.
 • Je kunt je sekspop in elke gewenste positie zetten. Dit doe je het beste door eerst de ledematen terug te buigen in de positie zoals je sekspop uit de doos is gekomen, alvorens deze in de gewenste positie te buigen. Zet hierbij niet te veel kracht op de gewrichten van de sekspop.
 • Het is belangrijk om je sekspop voorzichtig te verplaatsen. Voorkom dat je je sekspop laat vallen en/of haar tegen harde/scherpe voorwerpen aanzet. Dit kan namelijk leiden tot schade aan het skelet en TPE. Wees je er ook van bewust dat kleding, meubilair en beddengoed kan afgeven.
 • Onthoud dat je nooit met je volledige gewicht steunt op de handen en polsen van je sekspop. Deze zijn niet ontworpen om zoveel gewicht te dragen, waardoor deze kunnen breken of beschadigen. Als je je sekspop op z’n hondjes wilt nemen, kun je ter ondersteuning een kussen of ander zacht voorwerp onder je sekspop leggen.
 • Een sekspop met een standaard voet kan niet rechtop gezet worden. Dit is alleen mogelijk bij een pop met een staande voet. Wanneer je een sekspop met een standaard voet rechtop zet (ook al is dit maar heel even), zal de voet door de neerwaartse kracht van de sekspop permanent beschadigen. Lees in dit artikel meer over het verschil tussen beide opties.

Schoonmaken van je sekspop

Reinig de intieme delen (vagina, anus en mond) na ieder gebruik

De binnenkant van de intieme zones van een sekspop reinigen zich niet vanzelf. Daarom is het belangrijk om na ieder gebruik de intieme delen (vagina, anus en mond) goed schoon te maken, óók indien er een condoom gebruikt wordt. Het reinigen van de intieme delen van je sekspop voorkomt bacterie- en schimmelgroei, maar zorgt er ook voor dat je sekspop langer in een goede conditie blijft.

 • Heb je een sekspop met een vaste vagina? Een vaste (= ingebouwde) vagina kan gereinigd worden door deze schoon te spoelen met behulp van een vaginale douche. Een vaginale douche leveren wij bij de meeste sekspoppen standaard mee. Het is ook mogelijk om deze bij ons na te bestellen.
 • Heb je een sekspop met een uitneembare vagina? Bij een uitneembare vagina haal je eerst de vaginale koker uit je sekspop. Vervolgens reinig je deze in een sopje van lauwwarm water en een milde antibacteriële zeep.

Let erop dat je de intieme zones na het reinigen ook weer goed droog maakt. Doe dit bij voorkeur al deppend met een zachte, absorberende microvezeldoek. Gebruik geen hittebronnen zoals een föhn, omdat dit schade kan toebrengen aan je pop.

Maak het lichaam minimaal 1x per maand schoon

Het reinigen van het lichaam van je sekspop is belangrijk voor je eigen hygiëne, maar zorgt ook dat je sekspop in goede conditie blijft. Je kunt het lichaam van je sekspop eenvoudig zelf reinigen. Zorg ervoor dat je je sekspop minimaal 1x per maand goed schoonmaakt, ook indien je de sekspop niet gebruikt. Het gemakkelijkst is om het lichaam, hoofd en pruik van je sekspop apart van elkaar schoon te maken.  Gebruik voor het reinigen alleen milde producten. Een goede vuistregel zijn producten die geschikt zijn voor de gevoelige huid. Maak een sopje van lauwwarm water en een milde douchegel. Gebruik een microvezeldoekje of zacht washandje om het lichaam voorzichtig schoon te maken. Doe dit altijd met beleid: te hard boenen is niet goed en zorgt voor slijtage van je sekspop. Maak het lichaam van je sekspop na het reinigen ook weer goed droog, met name huidplooien zoals onder de borsten.

Let op: Gebruik geen agressieve reinigingsproducten zoals alcohol, desinfectiemiddelen, allesreinigers, chloor en andere schoonmaakmiddelen voor huishoudelijk gebruik. 

Gebruik babypoeder/talkpoeder na het reinigen van je sekspop

Het poederen van je sekspop is een essentiële laatste stap in het reinigingsproces van je sekspop. Het poederen verfrist je sekspop en helpt kleine beschadigingen voorkomen. Babypoeder maakt de huid van je sekspop weer zacht en glad, maar zorgt ook voor een aangename geur. Het gemakkelijkst is om dit aan te brengen met behulp van een make-up kwast. Je kunt ook wat poeder in je handpalmen gieten, en dit direct aanbrengen op het lichaam van je sekspop. Het talkpoeder van Zwitsal is van goede kwaliteit en is verkrijgbaar bij de supermarkt en drogist (Etos, Kruidvat). 

Voorkom dat het nekgedeelte van je sekspop in contact komt met water

Wil jij graag douchen of badderen met je sekspop? Bijvoorbeeld omdat je even samen ultiem wilt ontspannen of in de stemming wilt komen voor een spannend avondje? Houd er dan rekening mee dat het nekgebied van je sekspop niet in aanraking komt met water. Het hoofd van je sekspop is namelijk via een metalen pin verbonden met de romp. Deze metalen pin kan gaan roesten als deze in aanraking komt met water. Je kunt het nekgebied waterproof houden door een plastic zak te gebruiken. Zorg er ook voor dat het water niet warmer is dan 40°C. Een te hoge temperatuur van het water is slecht voor het TPE, waardoor er meer kans is op slijtage. Bovendien kan te warm douchen of badderen leiden tot loslaten van de nepnagels en/of wimpers. 

Het opbergen van je sekspop

Hoe kun je een sekspop het beste opbergen? Bedenk dat dit afhankelijk is van hoe vaak je je sekspop gebruikt. Gebruik je je sekspop dagelijks en is het niet nodig om je sekspop te verbergen voor huisgenoten? Dan kun je de sekspop gewoon op bed laten liggen of op een andere plek waar je sekspop kan liggen. Leg haar altijd op haar rug neer (niet op haar buik!). Gebruik ter ondersteuning een zachte matras of kussen. Probeer de druk altijd gelijkmatig te verdelen om vervorming van het TPE te voorkomen.

Indien je weinig privacy hebt en je je pop graag wilt verbergen voor huisgenoten, dan kun je je sekspop ook prima opbergen in de meegeleverde kartonnen doos. Bovendien is het mogelijk om speciale opbergboxen te bestellen, waarin je je sekspop discreet kunt opbergen en welke tegelijkertijd ook nog heel mooi in je (slaap)kamer staat. Tenslotte is het ook mogelijk om je sekspop op te hangen met speciale opberghaken. Deze zijn bij ons na te bestellen.

Hier moet je op letten bij het opbergen:

 • Houd er rekening mee dat het beddengoed waarop je je sekspop neerlegt schoon en kreukvrij is. Wees ook voorzichtig met meubilair. Geverfde stoffen kunnen heel gemakkelijk afgeven. Gebruik bij twijfel altijd het dekentje wat is meegeleverd met je sekspop.
 • Of je je sekspop nu neerlegt of ophangt, berg haar altijd op zonder kleding. Kledingstukken kunnen afgeven op je sekspop en nauwsluitende kleding kan striemen/rimpels veroorzaken.    
 • Een goede vuistregel is om haar op te bergen in dezelfde positie als de sekspop uit de doos is gekomen, met haar benen gestrekt en de armen losjes langs het lichaam. De huid van je sekspop mag niet gespannen blijven. Leg haar altijd op haar rug (niet op de buik!).
 • Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen die schade kunnen toebrengen aan je sekspop. Denk bijvoorbeeld aan een sleutelbos, armbanden, stugge kleding of scherpe randen van meubilair. Ook huisdieren kunnen de sekspop beschadigen met hun scherpe nagels.
 • Berg je sekspop altijd op in een droge ruimte op kamertemperatuur. Vermijd blootstelling aan vocht en direct uv-licht.

Je sekspop aankleden

Hoe ga je je sekspop aankleden? Waar dien je rekening mee te houden bij het kopen van kleding? Je kunt je sekspop in principe kleden naar wens, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

Aanbevolen kleding voor je sekspop

 • Stretchmaterialen zoals nylon
 • Ruimvallende kleding zoals kimono’s
 • Synthetische materialen of zijde
 • Kanten stoffen (bij voorkeur wit)

Vermijd donker of felgekleurd textiel

Houd er rekening mee dat kleding kan afgeven op je sekspop. Wees daarom extra voorzichtig met kleding in donkere of felle kleuren. Vaak wordt gedacht dat alleen goedkope kleding afgeeft, maar ook duurdere kleding kan afgeven. De reden dat kleding kan afgeeft, heeft te maken met de verf die wordt gebruikt om de kleding de juiste kleur te geven. Met name jeansstof is berucht om het veroorzaken van vlekken. Was kleding daarom altijd meerdere malen voor gebruik. Ook na het wassen is er altijd een risico dat kleding afgeeft. Wil je dit voorkomen? Test altijd op een onzichtbare plaats of kleding niet afgeeft. Hiervoor kun je ook een teststukje TPE gebruiken. Beter is het zekere voor het onzekere te nemen, en je sekspop alleen lichte kleding aan te doen. Wil je je sekspop toch een donker kledingstuk aandoen? Dan raden we je aan om altijd iets onder de kleding te doen, zoals een huidskleurige panty.

Zorg ervoor dat kleding niet te strak zit

Wij krijgen regelmatig de vraag welke kledingmaat een sekspop heeft. Dit is bij de meeste sekspoppen maat S/XS. Het mooist is dat kleding aangesloten zit, d.w.z. niet te wijd en niet te strak. Als kleding te strak zit bij je sekspop, is er kans op slijtage van je pop. Houd er daarom rekening mee dat kleding niet te strak zit. Controleer of strakke bandjes van kleding geen striemen/rimpels op de huid van je sekspop achterlaten. Wil je je sekspop toch nauwsluitende kleding aandoen? Bijvoorbeeld een strak jurkje of mooi lingeriesetje? Kies dan altijd kleding van stretchstof. Kleding van stretchstof valt mooi en soepel langs het lichaam van je sekspop, maar voorkomt beschadiging van het TPE. Ook kledingstukken met een rits of veter zijn een goede optie. Let hierbij wel op dat kleding geen scherpe onderdelen bevat die schade aan je sekspop kunnen veroorzaken.

Je sekspop opmaken

Onze sekspoppen zijn standaard voorzien van semipermanente make-up. Wil jij je sekspop opmaken met je eigen make-up? Bijvoorbeeld omdat je de oogmake-up van je sekspop graag iets donkerder wilt maken of omdat je een andere kleur lippenstift eigenlijk mooier vindt? Dan is dit heel goed mogelijk. Een mooie eigenschap van TPE is dat ze make-up goed tolereren. Wanneer je make-up op je sekspop aanbrengt, dringt dit door de eerste laag van het TPE. De make-up die je hebt aangebracht blijft doorgaans maanden zitten. Het is tevens mogelijk om een kleine hoeveelheid parfum te spuiten op je sekspop. Gebruik je favoriete geurtje om je sekspop een aangename geur te geven. Spuit parfum altijd eerst op een onzichtbare plek om te testen of dit geen vlekken achterlaat op het TPE. Of neem het zekere voor het onzekere en spuit de parfum alleen op de kleding van je sekspop.

Onderhoud van de pruik

Het haar van je sekspop heeft net als een echte vrouw verzorging nodig. Daarom is het goed onderhouden van de pruik heel belangrijk. Een goed onderhouden pruik blijft in een betere conditie en gaat langer mee. Wij vertellen je wat je te doen staat.

Zo onderhoud je de pruik van je sekspop:

 • Houd het haar klitvrij met een borstel of kam. Heeft het haar veel klitten? Gebruik dan een leave-in-conditioner om het haar te ontwarren.
 • Haal de pruik voor het wassen altijd van het hoofd van je sekspop. Gebruik voor het wassen een milde shampoo. Spoel na het wassen de pruik altijd goed na met water.
 • Gebruik na het wassen met shampoo altijd een conditioner. Dit zorgt ervoor dat het haar klitvrij wordt. Bovendien verlengt dit de levensduur van de pruik.
 • Heb je je haar gewassen met shampoo en conditioner? Laat de pruik van je sekspop dan drogen op een pruikenstandaard. Heb je geen pruikenstandaard, dan kun je de pruik ook laten drogen aan de douche- of badkraan.
 • Borstel of kam de pruik niet als deze nog nat is. Als het haar van je sekspop droog is, kun je dit voorzichtig borstelen en/of kammen. Begin hierbij eerst bij de puntjes en werk vervolgens naar de scheiding toe.
 • Gebruik voor het modelleren van de pruik geen föhn, steiltang of krultang.

Heb je na dit artikel nog vragen? Weet je niet of je een bepaald reinigingsmiddel veilig kunt gebruiken of weet je niet wat je moet doen bij (kleine) beschadigingen van je sekspop? Ook dan staan wij voor je klaar.

Gerelateerde berichten