Sinds enige tijd zijn er twee soorten skeletten beschikbaar: het standaard skelet en het beweegbaar skelet. In eerste instantie was deze optie alleen leverbaar bij WMdolls, maar tegenwoordig bieden bijna alle merken dit aan. In dit artikel leggen we het verschil tussen beide types uit.

Standaard skelet

Alle merken maken gebruik van vergelijkbare skeletten. Bij de ontwikkeling van skeletten hebben de verschillende merken goed van elkaar geleerd. Alle skeletten zijn momenteel van roestvast staal en hebben vergelijkbare scharnieren.

Doordat RVS gebruikt wordt, zijn de skeletten stevig en compact.

Wij krijgen soms de vraag waarom de skeletten niet van aluminium of een ander lichter materiaal zijn gemaakt. Hier zijn een aantal redenen voor. Aluminium is niet even sterk als RVS. Volgens sommige fabrikanten is er 40-50% meer aluminium nodig om de sterkte van staal te evenaren en blijft het gewicht daardoor ongeveer gelijk. Daarnaast is RVS een stuk goedkoper. 

Een gemiddeld skelet weegt tussen de 3 en 4 kg terwijl een pop tussen de 25 en 40kg is. Een klein beetje gewichtsbesparing op het skelet weegt vaak niet op tegen de meerprijs van een duurder materiaal.

Standaard skelet

Premium, beweegbaar of shrugging skelet

Het premium skelet wordt vaak ‘shrugging’ genoemd. In het Engels betekent dit ‘schouderophalend’.

De naam shrugging beschrijft ook precies het verschil tussen een standaard en een premium skelet. Bij het premium skelet kun je de schouders meer bewegen.

Het beweegbare skelet is uitermate geschikt als je graag foto’s maakt van je doll. Je kunt je doll in meer natuurlijke poses bewegen dan met het standaard skelet.

Een nadeel van de premium schouders is dat het TPE meer uitgerekt kan worden, waardoor het ook sneller kan slijten. Daarnaast kan het soms voorkomen dat je de arm in een onnatuurlijke positie draait en weer moeilijk terug kan zetten.

Het materiaalgebruik bij een premium skelet is vergelijkbaar met dat in een standaard skelet.

Premium skelet

Ervaringen van gebruikers

De meeste gebruikers geven aan dat ze het premium skelet niet missen en dat de huidige standaard skeletten al van uitstekende kwaliteit zijn. Gebruikers van premium skeletten hebben vaak specifiek voor die upgrade gekozen en zijn tevreden met hun upgrade.

Welk skelet moet ik kiezen?

De keuze hangt volledig van je eigen voorkeur af. Is dit je eerste pop en gebruik je haar vooral voor seks, dan is ons advies om het standaard skelet te kiezen.

Heb je al meerdere modellen en wil je graag iets nieuws proberen, dan kan het premium skelet een mooie uitbreiding zijn.

Als je jouw pop vooral voor foto’s gaat gebruiken, dan is het advies om voor het premium skelet te kiezen.